Bilim insanları ve basının yüksek umut beslediği yapay zeka 2020’nin başlarından itibaren özellikle Çin tarafından pandemiyle mücadele için kullanılmaktadır. Yapay zeka pandeminin geleceğini öngörmede, nüfusun hareketlerini kontrol ederek yayılımı engellemede, genom dizilemesinde, olası aşı ve ilaç geliştirilmesinde yardımcı olarak kullanılıyor.

Özellikle aşı çalışmalarında virüs yapısını tahmin ederek moleküler modellemesini yapması, deney sürelerini kısaltması ve böylece ilk aşı prototipinin çok daha kısa sürede geliştirilmesini sağlaması yapay zekayı bu süreçte çok önemli kılıyor.

Yapay zeka ayrıca pandemi döneminde dünya çapında yayınlanan binlerce makaleden en güzel şekilde yararlanılması için işleniyor.

Pandeminin seyrini izlemede Kanadalı BlueDot şirketi haberler, uçak bileti satışları, demografi, iklim verileri ve hayvan popülasyonlarını inceleyerek virüsün salgın oluşturma ihtimali olan bölgeleri erkenden tespit ediyor. Boston’da geliştirilen HealthMap isimli bir diğer yapay zeka ise Google aramalarından, sosyal medyadan ve bloglardan ve tartışma forumlarından gelen verileri analiz ediyor.

Yapay zekanın sağlık çalışanlarına yardımcı olabilecek yüzünden örnekler ise genellikle Çinden geliyor. Pekin’de akciğer kanserini de tespit etmek  için kullanılan ve tomografi yorumlayabilen  yazılım koronavirüse bağlı pnömoniyi de tespit edebiliyor. Farklı bir şirket ise %96 doğrulukla koronavirüs tespiti yaparak harcanacak süreyi birkaç aydan birkaç haftaya düşürüyor.

Yapay zekanın nüfusu  kontrol altında tutucu yöntemleri ise; hastalık taşıyan insanların GPS takibi ile karantina bölgesini terk etmesinin ve toplu alanlara girişinin engellenmesi,yasaklara uymayan hastaların güzergahının izlenmesi ve temas ettikleri kişilerin uyarılması, vücut sıcaklık takibi, maske takan ve takmayan insanların ayrımının yapılması gibi uygulamaları içeriyor.Ayrıca tüm bunlar yapılırken kişisel verilerin korunması kapsamında kullanıcıların mahremiyetine saygı gösterilmektedir.

Detaylar için: https://www.coe.int/en/web/artificial-intelligence/ai-and-control-of-covid-19-coronavirus                                                                                                           Rumeysa Çayır

Yanıt yok

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir